Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Bu gece Regaib Kandili…

Bu gece Regaib Kandili…

Üç Aylar'ın müjdecisi olan (hicri aylardan) Recep'in, Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan ilk geceyi Regâib kandili olarak kutlayacağız.

Üç Aylar'ın müjdecisi olan (hicri aylardan) Recep'in, Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan ilk geceyi Regâib kandili olarak kutlayacağız.
Regâib, arapça bir kelimedir ve reğa-be” kökünden gelmektedir. Reğa-be”, kelime olarak, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir.          
Regâib Kandili ile ilgili ayetler
Regâib kelimesi Kur'an'da geçmemektedir. Ancak reğabe”den türemiş olan çeşitli kelimeler, Kur'ân'da sekiz yerde geçmekte ve reğabe”nin ifâde ettiği mana için kullanılmaktadır.
Şüphesiz Allah'ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısına göre ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü haram aylardır. İşte bu, Allah'ın dosdoğru kanunudur. Öyleyse o aylarda kendinize zulmetmeyin.
Kur'an-ı Kerim Tevbe Suresi 36. Ayeti Meali
Ayet-i kerimede işaret buyrulan haram ayların, Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep ayları olduğu vurgulanmaktadır.
Recep Ayı ve Regâib Kandili ile ilgili Hadis-i Şerifler
Muhakkak zaman, Allah'ın yarattığı günkü şekliyle akıp gitmektedir. Yıl on iki aydır. Bunlardan dördü haram aylardır. Ve üçü art arda gelmektedir. Zilkade, Zilhicce, Muharrem bir de Cemaziye'l-âhirle Şaban ayları arasında gelen Mudar kabilesinin ayı Recep ayıdır.(Buhârî; Hadis No: 4662 – Müslim; Hadis No: 1679)
Enes b. Malik ( r.a. )'dan şöyle rivayet edilir, Recep ayı girdiğinde Hz. Peygamber şöyle derdi:
Allahım! Recep ve Şaban'ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır.”(Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/259)
Regâib Kandili namazı nasıl kılınır?
Recebin ilk Cuma gecesi (Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan gece) ile ilgili zikredilen ve reğaib namazı” olarak da bilinen namazla ilgili hadis mevzudur. İbnu'l-Cevzî, bunu el-Mevduzat, 2/124-126” adlı eserinde yer vermiş ve uydurma olduğunu belirtmiştir.
İmam Gazali'nin de İhya'da (Daru'lmarife/Beyrut, ts. 1/202-203) belirttiği Her kim Receb'in ilk Perşembesini oruçlu geçirir, sonra Cuma gecesi olan o gece akşamla yatsı arasında, on iki rekat kılar…” mealindeki hadisi bazı alimlere göre mevzudur. (bk. Zeynu'l-Irakî, Tahricu ahadis'l-ihya, ilgili hadisin tahrici)
Buhari'nin şarihlerinden İbn Receb el-Hanbelî, Recep ayında hususi namazlardan bahseden rivayetlerden hiç biri doğru/sahih değildir” demiştir. (İbn Receb, Lataifu'l-Maarif, s.140)
İmam Nevevî ve İbn Kayyim el-Cevziye de Receb ayının ilk Cuma gecesinde kılmayı ön gören rivayetlerin sahih olmadığını belirtmiştir. (bk. Fetava'l-İmam en-Nevevî, s.57; İbn kayyim, el-Menaru'l-münif, s.95)
Hülasa, Recep ayının ilk Cuma gecesinde kılınması gelenek olmuş namaz, ilk defa 480 hicri yılında Kudüs'de kılınmıştır. Bu sebeple bu tarihten önce yaşamış olan alimler bundan bahsetmemişler. (bk. Et-Tartûşî, el-Havadisu ve'l-bida, s.122)
Regâib Kandili'nizi tebrik eder, bu mübarek gecenin tüm İslam âlemine huzur, barış ve bereket getirmesini temenni ederiz.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 28.4 ° / 12 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 11 ° false
  • Pazartesi 24.8 ° / 11.7 ° Güneşli